Maarit Nevanperä

Olen harjoitellut aktiivisesti astanga joogaa vuodesta 1997 asti. Vuonna 1999 ohjasin jo ensimmäisiä joogaryhmiäni opiskelukaupungissani Etelä-Karjalassa. Muutimme Helsinkiin vuonna 2001 ja olen työskennellyt siitä lähtien Suomen suurimpiin ja vanhimpiin kuuluvassa joogakoulussa, Helsingin Astangajoogakoulussa. Vuodet ovat kuluneet opetustyössä vaiheeseen, jossa huomaan tehneeni joogaopetustyötä jo kohta 19 vuoden ajan hyvinkin päätoimisesti monenlaisissa tehtävissä ja viimeiset vuodet salin vastaavana opettajana Helsingin Kalliossa. Tällä hetkellä työskentelen toiminimellä muutamalla eri salilla ja tanssikoulussa sekä teen joogatunteja yrityksille ja yksityisoppilaille.Oma joogaharjoitukseni on perinteistä astangajoogaa, jota olen harjoitellut hyvin aktiivisesti ensimmäisestä kurssista lähtien. Aloittessani olin 22 vuotias ja koin heti että olin löytänyt harjoituksen, joka tuntui samaan aikaan innostavalla tavalla luontevalta ja samalla haastavalta. Samalla innostuksella ja uteliaisuudella suhtaudun harjoitteluun yhä ja koen että astangajooga avaa yhä uusia tutkittavia alueita  joogassa ja elämässä yleensä.Tein ensimmäisen matkan Intiaan, Mysoren kaupunkiin, vuonna 2000, jolloin ehdin vielä viimeisten joukossa harjoitella Pattabhi Joisin ”vanhalla salilla”, jonka jälkeen hän siirsi opetuksensa Gogulamiin suurempaan saliin ja uuteen aikaan. Vuonna 2010 Pattabhi Joisin tyttärenpoika Sharath Jois myönsi minulle autorisoinnin, eli heidän lupansa opettaa astangajoogaa maailmalla. Mysoressa pystyn myös opiskelemaan joogafilosofiaa ja ”chanttausta” eli joogatekstien ja mantrojen lausuntaa hyvien opettajien johdolla.Asanaharjoitus on joogaharjoituksista vain yksi ja itselleni on tärkeää opiskella muitakin joogan alueita. Mysoressa mm. Anantha Research Foundationissa se on mahdollista hyvien opettajien opetuksessa. Viimeisimmän matkani Intiaan tein kuitenkin Udupiin Vijaya Manjan gurukulaan sillä olin tutustunut Vijayan opetukseen jo Suomessa muutamilla kursseilla ja koin sen tällä hetkellä sopivaksi ja hyödylliseksi itselleni.  Opettaessani sovellan Intiassa saamaani tietoa yhdistettynä omaan koulutustaustaani, länsimaiseen kulttuuriin, tietoon ja tapaan harjoitella ja elää.Minulla on myös koulutetun hierojan tutkinto ja sitä kautta hyvä yleiskuva ihmisen antomiasta, tuki- ja liikuntaelimistön toiminnasta, yleisimmistä vaivoista ja niiden hoitokeinoista. Hierojakoulutukseeni Helsingin sosiaali- ja terveysoppilaitoksessa kuului myös liikunnanohjaajan koulutus, jota sovellan varsinkin opettaessani yritys ja yksityistunteja. Hakeuduin hierojakoulutukseen aikoinani juuri käyttääkseni siellä oppimiani taitoja joogaopettajana ja pidän  hierojan koulutusta yhä oikein hyödyllisenä työssäni. Lisäksi olen kouluttautunut movement & bodyweight training ohjaajaksi, jonka antia sovellan sekä opetuksessa että omassa harjoittelussani.Vaikka lukeudun itse oppilaana traditionaaliseen astangajoogan harjoittelijakuntaan, olen opettajana hyvin monipuolinen ja muuntautumiskykyinen. Mielestäni kuka tahansa voi tehdä joogaa jollakin tavalla, joten haluan onnistua opettamaan joogan eri harjoituksia oppilaille niin, että jokainen voisi kokea oman henkilökohtaisen harjoittelun mielekkääksi ja hyödylliseksi.Koen yhtä arvokkaaksi ja innostavaksi ohjata vaikkapa työpaikan virkistävää tai rentouttavaa joogahetkeä kerran viikossa joogaaville kuin harjoitteluun vahvasti omistautunutta, päivittäin harjoittelevaa astangajoogaryhmää. Minulla on paljon kokemusta myös yksityistuntien vetämisestä ja pidän sitä erinomaisena tapana tutustua joogaharjoitukseen. Varsinkin jos ”ryhmäliikunta” ei ajatuksena innosta tai jos haluaa tarkistaa jo opittua harjoitusta. Mielestäni joogan liike- ja hengitysharjoituksilla olisi vielä paljon uutta annettavaa varsinkin ihmisille, jotka eivät ole tottuneet liikkumaan. Tämä on alue, jota haluan tulevaisuudessa tutkia enemmän.Lisäksi minulla on kuvataiteilijatausta. Valmistuin ensin Imatran taidekoulusta ja myöhemmin taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2006, silloin tosin jo elannokseni joogaa opettaen ja kahden lapsen äitinä. Vapaa-aikaa vietän usein perheen kanssa mökillä tai matkustellen sekä ystäviä ja sukulaisia tapaamalla synnyinseudullani Etelä-Pohjanmaalla. Koko perheemme on aktiivisesti yhä mukana kulttuuri- ja taidemaailmassa.Olen erityisen tyytyväinen elämässäni siihen että olen onnistunut yhdistämään kohtuullisen omistautuneen ja kurinalaisen astangajoogaharjoittelun vauhdikkaaseen ja täyteen lapsiperheen arkeen ja silti löytyy aikaa innostua taiteesta, musiikista ja uusista harrastuksista.